Grundregler Petanque

Deltagerne deles altid i to hold, der spiller mod hinanden.

En single spilles af 2 deltagere, der begge spiller med tre kugler. ( ialt 6 kugler )

En double spilles af 4 deltagere, der alle spiller med tre kugler. ( ialt 12 kugler )

En tripple spilles af 6 deltagere, der alle spiller med to kugler. ( ialt 12 kugler )

Grisen kastes frem på banen, minimum 6 meter og maksimum 10 meter. Kastes den kortere skal der kastes om, hvilket også er tilfældet, hvis den kastes ud af banen eller i forbudt område.

Når grisen er kastet, og kastet er godkendt, skal en spiller kaste den ene af sine petanquekugler. Det gælder om at komme så tæt på grisen som muligt - i slutfasen. Bruger man taktik kan der spilles på andre måder i starten.

Det andet hold kaster nu en kugle ad gangen, indtil holdet har fået placeret en kugle, som er tættest på grisen, hvorefter det er det første holds tur igen.

Det er altså hele tiden det hold, der er længst fra grisen, som skal kaste. Når kun det ene hold har kugler tilbage, kaster de deres kugler - en ad gangen.

Når alle kugler er kastet, har det hold, der ligger tættest på grisen, vundet omgangen. Antallet af kugler, som er tættere på grisen end det andet holds bedst placerede kugle, svarer til det antal point, man får.

Der opstår tit uenighed om, hvilket hold der ligger tættest på grisen. Kan der ikke opnås enighed efter måling, må afgørelsen træffes af en dommer.

Næste omgang spilles fra den modsatte ende og indledes af vinderholdet, der igen kaster grisen ud fra en cirkel, som holdet trækker på banen. Man spiller, indtil det ene hold har nået 13 point og dermed har vundet spillet.